Užupio krautuvė — vytinti kumpiai, alyvuogių aliejus ir kiti delikatesai

Foie gras

foie-gras-de-canard-entier-90g

Foie gras (riebiosios kepenys) – produktas, pagamintas iš anties ar žąsies kepenų. Paukščiai auginami specialiu būdu, tam tikru periodu taikant priverstinį penėjimą.

Foie gras yra vienas iš populiariausių ir žinomiausių prancūzų virtuvės delikatesų. Tai labai turtingo, sviestinio ir delikataus skonio produktas.

Manoma, kad šiuo patiekalu mėgavosi jau senovės egiptiečiai (2500 pr.Kr.), nupenėdavę paukščius priverstiniu būdu. Patiekalas buvo žinomas ir Senovės Graikijoje, veliau Romos imperijoje. Prancūzijoje, kur foie gras ypač populiarus, žąsis išpopuliarino žydų emigrantai, auginę žąsis kaip alternatyvą kiaulienai. Prancūzų kulinarinėse knygose apie žąsų kepenis rašoma jau XVI a.

Foie gras ženklinimas:

foie gras d‘oie entier – nesmulkintos žąsų kepenėlės; yra išvalytos, brandintos, sterilizuotos kaitinant savuose riebaluose be priedų, jų tekstūra tvirta ir tanki;

foie gras de canard entier – nesmulkintos ančių kepenėlės; yra išvalytos, brandintos, sterilizuotos kaitinant savuose riebaluose be priedų, jų tekstūra tvirta ir tanki;

bloc de foie gras – apdorotos smulkintos kepenėlės; paruoštos su vandeniu ir prieskoniais, bet kepenėlių yra ne mažiau kaip 90 proc. Jų puri tekstūra ypač tinkama tepti, naudojama kepiniams;

pate – paštetai, kuriuose kepenėlių gali būti nuo 25 iki 80 proc.

Prieš pateikiant kepenėles butina atšaldyti šaldytuve (apie 6 val.). Pateikti siūloma su mangų, figų, svogūnų ir kt. džemais ir balta duona.  Prie foie gras ypač tinka saldūs vynai, šampanas, armanjakas.

Užupio krautuvėje siūlome foie gras iš Gaskonės: nesmulkintas žąsų ir ančių kepenėles (entier), smulkintas žąsų ir ančių kepenėles (bloc), paštetus, kepenėles su figomis, kepenėles su balzaminio acto žele, prie kepenėlių derinamus svogūnų, figų bei mangų džemus.

Parengta pagal: Wikipedia

Draugai

Naujienlaiškis

Prisijunkite prie mūsų naujienlaiškio ir naujienas sužinokite patys pirmi

Mūsų partneriai

  • Favols
  • part_jl
  • part_ea
  • part_tc
  • part_dg
  • part_pp
  • part_fb
  • part_gg
  • part_fc

Užupio krautuvė © 2010. Visos teisės saugomos.

Sukūrė: novelė