Fourme d’Ambert

fourme dambert

Legendos teigia, kad Fourme d’Ambert buvo daromas dar druidų ir galų laikais. Kaip ten bebūtų, tai vienas seniausių prancūziškų sūrių, savo amžiumi besivaržantis su įžymiuoju Roquefort. Sūris gaminamas iš pasterizuoto karvės pieno, brandinamas apie 2 mėn. rūsiuose (prieš brandinimą suleižiamos Penicillium glaucum bakterijos, kurios gimdo pelėsį). Vienam kilogramui sūrio yra sunaudojami 25 litrai pieno.

Fourme d’Ambert – tradicinis sūris su mėlynuoju pelėsiu, lengvai atpažįstamas iš cilindro formos. Palyginus su kitais pelėsiniais sūriais yra pakankamai švelnaus skonio, kreminės tekstūros, su grybų ir riešutų poskoniu.

Tinka sūrių lėkštei, naudojamas salotoms gardinti. Prie šios sūrio puikiai tiks cidonijų, čiobrelių ir rozmarinų pagardas.

Derinimas su vynu: puikiai tiks su sodriais Côtes du Rhône arba saldžiais Sauternes vynais.